Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Sünis érdekességek,cikkek képes leírás - Sün, sündisznó.tlap.hu
részletek »

Sünis érdekességek,cikkek - Sün, sündisznó.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: sun.tlap.hu » Sünis érdekességek,cikkek
Keresés
Találatok száma - 11 db
Brehm:Az állatok világa- sünök

Brehm:Az állatok világa- sünök

A sün-félék családjának legnevezetesebb képviselője a sünök nemzetsége. Megjelenésük és szervezetük oly sajátszerű, hogy néhány odavetett vonással is élethű képet rajzolhatunk róluk. Hosszúkás fejük ormánykába nyúlik. Szemük középnagy, fülük meglehetősen hosszú. Zömök törzsük felső- és oldalrészeit nagyon hegyes, merev tüskék, alsó oldalát pedig szőrök borítják. Végtagjaik 5 ujjasak. Egész talpukon járnak.Kulcscsontjuk karcsú. Fogazatuk 36 fogból ll, amennyiben fölül 3 metsző-, 1 szem-, 3 elő- és 3 igazi zápfoga, alul pedig 4 metsző-, 1 szem-, 2 elő- és 3 igazi zápfoga van minden állkapocsfélben. Leginkább erdőkben és bokros helyeken tartózkodnak. Táplálékuk főként húsos gyümölcsökből és apró állatokból áll. Érzékeik közül szaglásuk a legfejlettebb. A nőstények 3-8 vak kölyköt szülnek. Téli álmot alszanak.

Keleti sün

Keleti sün

Magyarországon védett. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft Magyarország szinte teljes területén, nagyon sokféle élőhelyen előfordul. Védett, de szaporaságának és sokoldalúságának köszönhetően státuszának megtartása nem igényel gyakorlati, természetvédelmi intézkedéseket. Ausztriától Nyugat-Szibériáig, Lengyelországtól a Földközi-tengeri melléken át egészen Törökországig megtalálható, Korfu, Kréta és Rhodosz szigeteken is. Betelepítették Új-Zélandra és Skóciai szigetekre, ahol károkat okoz az őshonos gerinctelen állatok megdézsmálásával, ugyanakkor nagyon hasznos kertápoló-ként tarják számos angliai kertben. A háziasított, kedvencként tartott sünök többnyire hibrdidek, ill. az ázsiai elterjedésű hosszúfülű sünfélék (Hemiechinus spp.).

Kertünkbe csábithatjuk a sünit

Kertünkbe csábithatjuk a sünit

A sün a nappalokat védett helyen, bokrok vagy dús növényzet árnyékában, az éjszakáit pedig rendszerint táplálékszerzéssel tölti el. Éjszaka sokszor nagy zajt csapva masíroznak keresztül kasul a kerten, de látni csak ritkán lehet őket. Táplálékai közé tartoznak bogarak, rovarok, lepkék, hernyók, földigiliszták, különböző kártevők, csigák, lehullott gyümölcsök és bogyók.

Sün a botanikában

Sün a botanikában

A sündisznóról már az ókorban is fıként bökıs, tüskés növényeket neveztek el. Tudományos latin nevükben (Echinocactus, Echinocereus, Echinocystis, Lappula echinata, Echinacea) mindenütt a görög echínosz 'sündisznó' szerepel. A kaktuszok családjának Echinósis neve is az echínosz és az ópszisz 'kinézető' szavakból való összetétel. Ugyanígy az Echinops, mely az Asteráceae neme, vagy az Echinóchloa, mely a Poáceae neme. A sün állatnévvel alkotott nevek gyakoriak a németben is a tüskés növények jelölésére; vö. Igelblume 'Echinacea' (tlk. sünvirág), Igeldorn 'Ononis spin.' (tlk. süntövis), Igelgras 'Carex flava', azaz sünfő (M. 243), Igelgurke 'Echinocystis', azaz sünuborka .........

Sün fórum/Háziállat

Sün fórum/Háziállat

Ha korán fekszel és reggelente sietsz, nagyon valószínű, hogy nem leszel ébren akkor, amikor a sünid a legaktívabb. Ez két különböző módon jelenthet problémát. Először is, amikor készen állsz játszani, a sünid valószínűleg aludni szeretne és barátságtalanná válhat veled szemben, amiért megzavartad a nyugalmát. Ugyanakkor (főként ha a sünt az alvóhelyed mellett tartod) nehezen fogsz elaludni, mert az állatka mókuskerekezni, szaladgálni fog éjnek idején.

Sündisznó mészárlás

Sündisznó mészárlás

Több, mint 5000 sündisznó lemészárlását vette tervbe Skócia nyugati szigetein a Skót Természeti Örökség /SNH / kormányzati megőrzési hivatal.Szerintük a sünök populációjának megnyirbálása South Uistben és Benbecuában az egyetlen módja annak, hogy véget vessenek a sünök a földön fészkelő és rohamosan csökkenő madarak tojásai közti ' fosztogatásainak'

Sündisznók tüske nélkül

Sündisznók tüske nélkül

Ismerd meg Spud-ot, aki teljesen zavarba hozta a Buckinghamshire-i állatkórház dolgozóit. Amikor ugyanis taval augusztusban behozta őt valaki, aki a kertjében talált rá, azonnal elvégeztek mindenféle bőrtesztet és biopsziát, de semmilyen magyarázatot nem találtak arra vonatkozóan, miért néz ki úgy, ahogy.

Sündisznós játékok

Sündisznós játékok

A sündisznós játékokat szereti a leginkább? Szenvedélyesen gyűjti őket, vagy netán gyermeke, kollégája, vagy egy barátja kedveli őket? Ebben az esetben ne keresgéljen tovább, és vásárolja meg őket netes boltunkban, ahol számtalan színű, fajtájú és nagyságú sündisznót megtalál. Pár perc alatt megrendelheti, és akár már holnap odaadhatja a szerencsésnek. Miért vesződne vele, ha a neten is megvásárolhatja? ------------------------------------ ----- Tisztelt Szerkesztő! Az oldalon több sündisznós játék is található, de sajnos a kereséssel más sun szócskát tartalmazó találat is bejön, így nem akartam a http://1jatekbolt.hu/jatekok/s%C3%BCn oldalt beküldeni. Amennyiben jónak látja, természetesen ezt az oldalt is beteheti. Köszönettel Juhos Tamás

Sünik

Sünik

Weboldalunkról mindent megtudhatsz, amit az afrikai fehérhasú törpesünről tudni érdemes! Infok a sünik élőhelyéről, tartásáról, a sünik színeiről, betegségeiről, stb. Új dili a sünitartás! A legújabb trend egy új háziállat; az afrikai fehérhasú törpesün tartása. Oldalunkon mindent megtudhatsz, amit erről a tündéri, szúrós, éjszakai életet élő kisállatról tudni érdemes! Infok a sünik élőhelyéről, tartásáról, a sünik színeiről, betegségeiről és hogy hol érdemes megvásárolni őket. Ne vásárolj akárhonnan törpesünit!

Hirdetés
Téli állmot alvó emlősök

Téli állmot alvó emlősök

Télen a természetben található táplálék mennyisége jelentősen megcsappan. Az ínségesebb napok idején nincsenek zöldellő növények, és elfogynak a termések is. Ezt a periódust a vadon élő állatok genetikai programjuknak megfelelően más-más módon vészelik át. Vannak állatok, melyek a megváltozott körülményekhez sajátos módon alkalmazkodnak: a vándormadarak útra kelnek, a hidegvérű rovarok és a hüllők elrejtőznek, majd megdermednek.

Vadonleső-keleti sün

Vadonleső-keleti sün

A keleti sün (Erinaceus roumanicus) a sünalakúak (Erinaceomorpha) rendjébe tartozó 30-35 cm hosszú, zömök testű, rövid, vaskos végtagokkal rendelkező, 4-5 cm farokhosszúságú állat. Feje előrefelé keskenyedik, és a hegyes alsó ajkat messze meghaladó, cipőgombszerű orrban végződik. Fülei oldalt kikandikálnak a tüskék alól, de nem emelkednek ki a szőrzetből. Apró, élénk fekete csillogó szemei oldalra néznek. Hátát fedő tüskéi megvastagodott szőrképződmények, melyek mindegyikén - sötétbarna tövüktől fehér hegyükig - barna és fehér csíkok váltogatják egymást. A homlok, fej, nyak és végtagszőrök barnák. Hasa barnásszürke, néha szinte fehér.

Tuti menü